Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak grilovat zdravě a chutně? Grilování a opékání...

12. 08. 2013

Grilování a opékání

Jak grilovat zdravě?

·        V prvé řadě je důležité začít s výběrem čerstvých a hygienicky nezávadných potravin a poté i tyto potraviny dostatečně tepelně upravit.

·        Choroboplodné zárodky, např. salmonelly se ničí až při teplotě nad 70 stupňů Celsia, proto je důležité dbát na dostatečně vysokou teplotu zpracování a to nejen z vnější části masa, ale i uvnitř.  

·        Stejně tak je důležité použít i vhodné a zdravé suroviny pro zhotovení marinády či omáčky k masu, zelenině. Tedy snažit se o použití jen malého množství tuku, stejně tak u masa viditelně tučné části masa odstranit.

·        Budete-li si chtít udělat marinádu z malého množství oleje s bylinkami, vybírejte druhy olejů, které snesou vyšší teploty. Vhodným a cenově dostupným olejem je např. olej řepkový, můžete použít i slunečnicový.

·        Používejte raději čerstvé bylinky, případně sušené bylinky. Vyvarujte se již připraveným grilovacím směsím, které obsahují vysoké množství soli, často i ztužený tuk.

 

MŮJ TIP:

Máte-li rádi slané pokrmy a rádi solíte,pak doporučuji zakoupit sůl s nízkým obsahem sodíku, jedná se o sůl, která obsahuje místo sodíku draslík a je tedy mnohem vhodnější, zvláště pak pro osobys vysokým tlakem krve. Sůl se sníženým obsahem sodíku najdete v lékárnách,ale i v hypermarketech.

 

·        Dalším krokem je výběr grilu, nejjednodušším parametrem výběru je takový, kde nehrozí skapávání tuku do ohně a tím zabraňuje vzniku karcinogenních látek.

-         tedy ideálně lávové grily, grily s vodní lázní, která zachytává odkapávající olej, kontaktní elektrické grily s nepřilnavým povrchem, kde není potřeba tuk k přípravě masa.

 

·        V případě, že budete grilovat nad otevřenýmohněm, pak je důležité co nejvíce zabránit právě stékání tuku do ohně, dát si pozor na spálené okraje masa, ty raději odříznout. Nikdy nedávat maso přímo do ohně. Lze použít i raději pečení masa v alobalu nebo grilovacích miskách.

TIP: Pokud maso otáčíte, pak je vhodné použít kleště, nikoli např. vidličku, kterou maso "napíchnete", při napíchnutí dochází k vytékání šťávy z masa, což způsobí opět nezdravé stékání do ohně a navíc se maso rychle vysuší.

JAKÉ JE IDEÁLNÍ MNOŽSTVÍ MASA NA JEDNU PORCI?

Kuřecí, krůtí prsa, králičí, telecí a jiné libové maso si můžete dopřát v množství do maximálně 150 g.

Libové vepřové, hovězí maso, skopové, tučnější ryby - losos, makrela kolem 80 g

Ryby s nízkým obsahem tuku: Treska, pstruh, tuňák, pangas můžete konzumovat v množství taktéž do 150 g.

Omáčky k masu v omezeném množství:

  Sójová omáčka, kečup, worcestr, hořčice na 10 g energetická hodnota max. 50 kJ

Vždy doplnit zeleninou, zeleninovými saláty, celozrnným pečivem.

Je dobré si pamatovat, že maximální množství bílkovin, které je naše tělo schopno jednorázově strávit a využít je kolem 30 g bílkovin. Proto vyšší množství bílkovin, tedy masa během grilování není vhodné.

A jak vypadá grilování u Vás? Máte nějaký chutný či šikovný tip na grilování?:-)

Krásné léto přeje Niki

 

 

 

 

 

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 08. 2016 09:34
Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz

S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.
15. 04. 2014 23:36
Je tu opět sezóna grilování, kdo se těší? :-)))
19. 08. 2013 18:30
Pěkný blog. Rádi grilujeme, ale nemáme masa tolik a doplníme to zeleninou grilovanou - papriky, lilek, cuketa, kukuřice, mrkev a brokolici dáváme do alobalu k masu a ještě zeleninu čerstvou. O těch bílkovinách jsem nevěděla, to je velmi zajímavé.
18. 08. 2013 00:43
Já bych to tak neřešil pokud negrilujete každý den , vychutnejte si každé sousto , dejte si co vám chutná ,dejte si čertstvou zeleninku ,přikusujte k masu a mějte radost ze života ....
14. 08. 2013 10:27
Také se přidávám k Muriele, mám to podobně, teď dokonce 140g bílkovin.

Snažím se jíst bílkoviny i k svačině, ale třeba víc jak 100g šunky prostě nesním, to samé s tvarohem na svačinu, dám si ho s ovocem, ráda...prostě bílkoviny většinou mám u všech jídel, kousek ovoce samotný, to jsem nesnědla už od doby, co jsem na STOBu...

Ale je mi po bílkovinách těžko, přes den pak hůř funguji, i proto je pro mě vhodné, nechat si kolem 40-60g bílkovin na večer, to už jdu spát...

i tak mi na celý den zbyde 80-100g bílkovin.

Takže podle Vašich rad mi to úplně nejde, opravdu nezvládnu při 5 jídlech denně jíst v podstatě v každém jídle těch 30g bílkovin.

Doufám, že si tím neškodím, protože ty skoro dva roky, co jsem na STOBu, se nutím jíst bílkoviny, dřív jsem jich rozhodně tolik nejedla, asi tak 40g bílkovin denně, v průměru...takže by mě mrzelo, kdyby to nakonec bylo jinak. Už tak ignoruji přesvědčování, že maso a moc bílkovin vede k rakovině, ačkoliv to ve mně hlodá, protože pro mě opravdu jsou těžko stravitelnými a není mi po nich dobře.
13. 08. 2013 12:53
Přidávám se k dotazu Muriely, jak je třeba procentuálně tedy nejvhodnější bílkoviny rozložit? Zkoušela jsem teď orientačně rozpočítat podle velikosti příjmu (20-10-30-10-30%) a sestavit podle toho jídelníček, ale to je naprosto neudržitelné (úměrně jsem přepočítala i tuky a sacharidy, aby teda vše bylo dodáváno průběžně, i když to asi není stoprocentně správné) :(
13. 08. 2013 09:44
To je náhoda, zrovna dneska mám k obědu zapečené brambory - takřka bez bílkovin. A tak jsem si k večeři naordinovala kuřecí prsa, abych bílkoviny dohnala. Ale asi to nebylo nejvhodnější řešení... Že bych si ke svačině k broskvím dala šunku??? :-))))
12. 08. 2013 21:41
Zajímavý článek. A to o těch bílkovinách jsem také netušila.
12. 08. 2013 20:14
No spíš jsem měla na mysli následující. dejme tomu, že mám denně předepsáno 120g bílkovin - pokud v 1 jídle jich má být maximálně 30g, tak by to znamenalo: 30g ke snídani, 30 k obědu a 30 k večeři, na svačiny pak zbývá po 15g. Ptám se, jestli by v tomto případě nebylo vhodnější rozdělit množství bílkovin více ve prospěch hlavních jídel - tedy např.. 30-10-40-10-30, popřípadě třeba s ohledem na zařazení sportovní aktivity během odpoledne 30-8-40-7-35??
12. 08. 2013 18:09
Myslím, že nás to zaujme hodně. Já jím většinou bílkovin dost, ale nijak jsem neřešila kolik a kdy mám sníst. Asi bych se o rozložení a složení denní stravy měla víc zajímat. Informací není nikdy dost. Těším se na nový blog :-).
12. 08. 2013 17:21
Navíc doplnění bílkovin ke svačinám významně přispívá hubnutí, protože docílíte jednak nižšího glykemického indexu, většího pocitu nasycení a pak také zvyšujete energetický výdej v rámci celého dne. Podíváte-li se na termín specificko-dynamický efekt stravy, vyjadřuje ztráty energie
způsobené vznikem tepla při hormonální odezvě organismu na příjem potravy. Nejnižší schopnost ovlivnit látkový metabolismus - nejmenší práci dá tělu zpracovat tuky, potom sacharidy a bílkoviny mají nejvyšší SDE. To znamená, že z přijaté energie bílkovin tělo ztrácí 25% jen samotným zpracováním. Proto je důležité přijímat bílkoviny rovnoměrně během celého dne a udržovat tak naše tělo v obrátkách. Ale samozřejmě právě s mírou a ve vhodném množství a kombinacích :-)
12. 08. 2013 17:15
Děkuji moc za Vaše komentáře a ráda vše objasním...Abych byla tedy úplně přesná, množství 30 g je množství, které Vám zaručeně neudělá obtíže a máte jistotu, že toto množství Vaše tělo bezpečně využije bez toho, aniž byste zatěžovali tělo trávením nadbytku bílkovin. Nejvyšší možné množství bílkovin bude závislé na druhu zvolené bílkoviny, na množství Vaši svalové hmoty, na pohybové aktivitě, kterou během dne vykonáváte, pitném režimu, zásobě vitamínů ve Vašem těle a řadě dalších faktorů, které ovlivní trávení a vstřebávání bílkovin.Samozřejmě, že muž s velkým množstvím svalové hmoty, který je zvyklý pravidelně posilovat má mnohem vyšší nároky na příjem bílkovin, než-li žena v pozdním věku s nízkým množstvím svalové hmoty a nulovou pohybovou aktivitou. Přesně jak jste sami zmínili je mnohem vhodnější rozvrhnout živiny rovnoměrně do celého dne, tedy přesně jak píšete doplnit je i ke svačinám, rozhodně bych nevolila cestu dohnat 50 g bílkovin na noc...Bohužel to není tak, že bychom to za celý den dohnali. Je to tak trošku jako se zaléváním květin, také to nejde nechat je týden bez vody a pak je přelít. "jednoduše řečeno". I Vaše tělo potřebuje přijímat bílkoviny a všechny ostatní živiny i tekutiny rovnoměrně do celého dne. Nadbytek bílkovin v jednom jídle bohužel zatěžuje naše trávení, mohou nastat až hnilobné procesy během trávení, což má za následek různé druhy dispepsie od nadýmání, přes bolesti břicha, zácpa, pokud bychom tělo zatěžovali nadbytkem bílkovin dlouhodoběji, pak je zatěžováno nejen trávení, ale i ledviny, které jsou velmi citlivé na nadbytek odpadních produktů metabolismu bílkovin, tzv. puriny, kyč. močová. Známá nemoc DNA při nadměrné konzumaci masa aj.
12. 08. 2013 13:58
Také mě to zajímá, těch 30g bílkovin jako maximum v jednom jídle. Tato informace mi tu docela chyběla, pokud je pravdivá. Jsem schopna dohánět bílkoviny 200g kuřecích, kůtích prsou třeba se zeleninou a dostanu se při takovém jídle i nad 50g bílkovin, dělám to spíš navečer...ale tohle jsem nevěděla.
12. 08. 2013 13:40
Mně to taky přijde přirozenější, na druhou stranu musím říct, že jsem to tak nějak plynule upravila do této podoby, protože jsem ze začátku mívala docela hlad mezi hlavními jídly (hlavně mezi obědem a večeří) a mám pocit, že je to lepší, co jsem právě zařadila i bílkoviny do svačin (předtím to bývalo většinou jen nějaké ovoce)... Třeba nám to někdo ještě dovysvětlí, jak je to optimální :)
12. 08. 2013 12:53
Jo, položila jsem otázku špatně, jelikož doporučený příjem bílkovin se zde neodvozuje od hmotnosti, ale od celkového příjmu ... takže jinak: jak si rozložit příjem bílkovin, když mám předepsáno nad 120g a víc? přijde mi přirozenější dát si třeba více masa k obědu nebo večeři, než zvyšovat množství bílkovin u svačiny ???
12. 08. 2013 12:14
Muriela: Já mám předepsáno 117g bílkovin (a to mám od 100kg docela dost daleko :D) a řeším to přesně tak, dodávám průběžně, zpravidla nějaký sýr ke snídani, půlku tvarohu s ovocem ke svačině a tak :) Ale je to pro mě taky úplná novinka a budu asi v nejbližších dnech koumat, jestli opravdu plus minus se do toho vejdu...
12. 08. 2013 12:02
Těch 30g bílkovin na 1 jídlo mne také zaujalo ... jak to pak mají dělat lidé s hmotností nad 100 kilo - odhaduji, že budou mít předepsáno 120g bílkovin. i víc .... to pak musejí jíst vysokobílkovinné svačiny?
12. 08. 2013 11:57
Také moc negrilujeme.
12. 08. 2013 11:57
Zapomněla jsem napsat, že mě zaujala informace o tom, že je tělo schopné jednorázově zpracovat jen 30 g bílkovin. Pravdou je, že jsem se po tom nikdy nepídila. Děkuji :-)))
12. 08. 2013 11:55
Grilování mě neoslovilo :-)))
12. 08. 2013 10:56
Také rádi grilujeme ,ale jen na pekáčku! Kuřecí maso okořeníme ,přidáme rajčata ,papriky,česnek,cibuli a zalijeme pouze pivem.Takto naložené grilujeme a chuť je vynikající.Nic se nepřipaluje a sosík je úžasný!
12. 08. 2013 10:46
My máme grilování moc rádi. Bohužel nemáme vlastní zahrádku, takže grilujeme spíš příležitostně, když jsme u rodičů. Tam grilujeme většinou kuřecí, vepřové, ale i ryby. Domů jsem si pořídila kontaktní gril a to většinou experimentujeme i s různými druhy zeleniny. K masu udělám většinou velkou mísu salátu a máme docela příjemnou večeři.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři